Bij een baan in de optiekbranche komt veel kijken: vaktechnische kennis, verkoopskills, maar ook servicegerichtheid. En bovendien heeft het raakvlak met zowel de retail als de zorg. De optiekbranche kent al een hele tijd tekorten, vandaar dat Eye Wish zich inzet voor leren in de praktijk voor jongeren én volwassenen. In de bedrijfsklas kan men op eigen tempo het opticiens-diploma halen. “Onze oudste deelnemer is zestig. Blijven leren en ontwikkelen vinden wij belangrijk,” aldus Hanny van de Weerdt, Manager People Experience bij Eye Wish. 

Eye Wish bestaat al ruim 85 jaar en heeft winkels door heel Nederland. Om medewerkers aan het bedrijf te binden zet Eye Wish zich volop in op leren en ontwikkelen op de werkvloer. “Onze klanten willen geholpen worden door vakkundige en gediplomeerde opticiens. Aan de andere kant houden wij graag de vakkrachten binnen de branche,” legt Van de Weerdt uit. 

Volledig diploma of certificaat 

De optiekbranche kampt al een tijd met tekorten aan opgeleide vakmensen. Daarom biedt Eye Wish veel ontwikkelmogelijkheden voor medewerkers. “Door werken en leren te combineren weten we mensen aan ons te binden en worden klanten door een vakkundig specialist geholpen. Bij Eye Wish hebben we daarom een eigen flexibele mbo-4-bedrijfsklas. We bieden daarnaast de mogelijkheid om de opticiensopleiding in delen te volgen. Onze medewerkers kunnen zo zelf bepalen in welk tempo zij hun diploma willen halen.” 

Nieuwe medewerkers uit verschillende sectoren 

Naast jonge bbl-studenten helpt Eye Wish ook – toekomstige – medewerkers op oudere leeftijd. Zijinstromers en herintreders zijn meer dan welkom. “Iedereen kan bij ons de mbo-opleiding Opticien volgen. Dit doen we samen met verschillende regionale roc’s; onze bedrijfsklas wordt verzorgd door Deltion. En dankzij beschikbare mbo-certificaten kunnen mensen zich in korte tijd laten bij- of omscholen.” SBB heeft kortgeleden een mbo-certificaat voor in de optiek ontwikkeld samen met de NUVO en de uitvoerende scholen: Assortimentsbeheer optiek en assisteren bij refractie. Mbo-certificaten maken de overstap naar een beroep in een andere sector mogelijk: “Bij ons werken mensen uit de kappersbranche en de zorg, maar ook ex-horecapersoneel.” 

Leren onder werktijd  

Terwijl steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding in de optiekbranche, neemt de instroom van volwassenen sinds kort toe. “Het is een beroep dat uitermate geschikt is voor volwassenen, aangezien brillen een leeftijdsgebonden product zijn. Hoe ouder je wordt, hoe vaker je een bril nodig hebt. Onze klanten vinden het fijn als ze geholpen worden door een vakkundige medewerker van dezelfde leeftijd”, legt Van de Weerdt uit.  

Het bedrijf is zich bewust van de voordelen die het volgen van een opleiding biedt aan volwassenen. “Men waardeert het studeren onder werktijd en het mogen doorgroeien binnen Eye Wish. Eventueel richting bedrijfsleider, franchiser of een functie in het hoofdkantoor. Bovendien binden we medewerkers zo aan ons en worden terugkerende klanten geholpen door dezelfde medewerkers. Win-win dus!” 

Van de Weerdt raadt andere leerbedrijven aan om ook te werken aan leren en ontwikkelen: “Bied bijvoorbeeld certificaatroutes aan, zodat leren behapbaar is en blijft. Beperk je niet tot je eigen bedrijf, maar leid mensen op voor de gehele branche, zo helpen we elkaar.” 

Wilt u meer informatie over leren op de werkvloer of om- en bijscholing? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB of kijk op www.s-bb.nl/omscholen