“Het kán bij Zalsman”, dat is het motto van Drukkerij Zalsman in Zwolle, Kampen en Heerenveen. Dat geldt niet alleen voor de mogelijkheden richting de klant, maar ook voor de mensen op de werkvloer. Het bedrijf biedt stages aan jonge mbo-studenten en geeft zittend personeel de mogelijkheid om zich bij te scholen middels een praktijkverklaring. “Medewerkers werken graag bij Zalsman”, aldus directeur Gerwin de Vries.

Drukkerij Zalsman bestaat sinds 1857 en is nog een van de weinige multispecialisten in de grafische industrie. Naast drukken en printen bieden ze ook een logistieke oplossing in combinatie met ict-oplossingen. Logistiek medewerkers, vormgevers, printoperators en drukkers: zo’n 150 medewerkers zorgen iedere dag voor het beste resultaat voor de klant. Onder die medewerkers hebben veertig een afstand tot de arbeidsmarkt. De Vries vertelt over die groep: “Vanuit onze ambitie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, helpen wij mensen die langs de kant staan of een extra ondersteuningsbehoefte hebben. We zijn daarom al heel lang erkend leerbedrijf.”

Duurzaam inzetbaar dankzij een praktijkverklaring

In de afgelopen jaren heeft Zalsman al verschillende studenten van mbo tot universiteit een stageplek aangeboden. Maar ook zittend personeel krijgt de kans om zich een leven lang te ontwikkelen. “Bij ons kunnen de medewerkers die (nog) geen reguliere mbo-opleiding kunnen doen, een praktijkverklaring halen,” vertelt De Vries. Zo’n verklaring wordt uitgegeven als een medewerker bepaalde werkprocessen in de praktijk geleerd heeft. “Het is een geweldige uitkomst voor onze medewerkers die een extra ondersteuningsbehoefte hebben. Bovendien vergroten we de duurzame inzetbaarheid op de werkvloer, ze vergroten hun kennis over de praktijk immers.”

Volgens De Vries vergroot het behalen van een praktijkverklaring het werkgeluk van de medewerker. “Een praktijkverklaring zorgt voor een stuk erkenning voor de werkzaamheden die een medewerker heeft aangeleerd. Ze komen ermee op een bepaald niveau, dat normaliter niet bereikt wordt.” Niet alleen de medewerker is ermee geholpen, ook voor de werkgever heeft een praktijkverklaring meerwaarde. De Vries legt uit: “Onze mensen werken graag voor het familiebedrijf, bovendien blijven ze hangen. Sterker nog: ons ziekteverzuim is enorm gedaald sinds we inzetten op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van onze mensen.”

Investeer in je mensen

Zalsman is blij met de rol van SBB in het vormgeven van leren op de werkvloer. “Onze adviseur van SBB heeft gezorgd voor de informatievoorziening uit de eerste lijn. Het samenbrengen van partners, zoals de scholen en de sociaal werkbedrijven, is de kracht van SBB”, stelt De Vries. Adviseur Dave Kroon is blij met leerbedrijf: “De samenwerking met Gerwin is heel fijn, hij maakt echt werk van het opleiden van zijn mensen. Hij geeft alle mensen een kans, daar is hij bevlogen in.”

De Vries wil andere leerbedrijven meegeven te investeren in de medewerkers: “Kijk naar de mogelijkheden om je personeel duurzaam inzetbaar te houden. Daarvoor zijn subsidies beschikbaar. Investeren in je mensen zorgt voor gelukkige medewerkers. Dat is mij veel waard.”

Wilt u meer informatie over leren op de werkvloer of om- en bijscholing? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB of kijk op www.s-bb.nl/omscholen