“Het leukste is om cocktails te maken.” Dat zegt Johan, een van de vrolijke medewerkers van Restaurant Freud in Amsterdam. Eind augustus behaalde Johan een praktijkverklaring voor alles wat hij al heeft geleerd.

Voor sommige mensen is het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat een brug te ver. Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt dan uitkomst: kortdurende scholing voor werkzaamheden die de medewerker volledig op de werkvloer kan aanleren, beloond met een praktijkverklaring voor de geleerde werkprocessen.

Fijne kneepjes van het vak

Mandy Bosma, projectleider Leerlijnen bij Roads, is enthousiast over de praktijkverklaring. “Wij begeleiden mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid naar dagbesteding en werk en organiseren werkvoorziening met eigen werkplekken”, legt ze uit. “Degenen die dat willen kunnen zich door scholing op de werkvloer steeds verder ontwikkelen en de fijne technische kneepjes van het vak leren. Dankzij de praktijkverklaring kunnen we nu ook deelnemers helpen die wat scholing betreft buiten de boot vielen.”

Roads telt meer dan 30 locaties, onder andere in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en Haarlemmermeer. Een daarvan is Restaurant Freud in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Freud was al erkend leerbedrijf voor enkele entreeopleidingen en niveau 2-opleidingen en nu dus ook voor de praktijkverklaring. Mandy vervolgt: “Met de werkplekbeschrijving van SBB kunnen we deelnemers daarvoor opleiden. Naast alles rond erkenningen is SBB voor ons een heel goede bron van informatie, zoals voor financiële regelingen.”

Volop ruimte en aandacht

Ook praktijkopleider bij Freud Iris Schrama is blij met de praktijkverklaring. “Als pilot hebben we nu de eerste zeven deelnemers begeleid. Ze leren op een rustige manier, met duidelijke uitleg en volop ruimte en aandacht voor de deelnemer. In de dagploeg leer je onder andere poleren (bestek, servies en glazen na de afwas vlekvrij afdrogen) en het restaurant klaar te zetten. Vervolgens kun je doorstromen naar de catering of de avondploeg en als je wilt een bbl-opleiding volgen.”

Johan (35) werkt al vier jaar bij Freud en is nu trotse eigenaar van een praktijkverklaring voor een deel van de werkprocessen uit het kwalificatiedossier Gastheer/vrouw niveau 2. Achter de bar maakt hij mooi versierde cocktails en ook het werk in de bediening gaat hem goed af. Alleen de kassa met doorklikmenu’s is niet zijn beste vriend. “Als ik in het restaurant een bestelling opneem, moet ik die snel invoeren in de kassa zodat de koks aan het werk kunnen. Ik vind het lastig om dat in een bepaalde tijd te doen.”

Schot in de roos

Soms maakt Johan iets speciaals mee. Bij het afrekenen ontvangen gasten een kaartje met een persoonlijke boodschap. Het allereerste kaartje dat Johan schrijft is meteen een schot in de roos. “Het ging om een Engelse dame en een Nederlandse heer. De dame was zo ontroerd dat ze later een kaartje terugstuurde. Ze had een moeilijke periode doorgemaakt en mijn kaartje had haar geholpen. Sindsdien zijn het vaste gasten. Als ik ze zie heb ik wel trillende handen want dan wil ik dat alles goed gaat.”

De uitreiking van de praktijkverklaring vindt plaats bij een feestelijke barbecue in het Westerpark. Elke geslaagde mag twee genodigden meenemen. Johan kiest voor zijn moeder en broer. “Jammer, ik had een hele lijst ernaast. Maar mijn moeder was hartstikke trots. Ze stond er zelfs op dat ik de praktijkverklaring zou inlijsten. Ik heb hem ook echt behaald! Nu ga ik nog meer werkprocessen leren, zoals over etiquette. Voorlopig blijf ik hier graag werken. Later hoop ik betaald werk te kunnen doen.”

Mooie stageplek

Stagiair Lara studeert Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam. Om te ontdekken welke stageplek het beste bij haar past heeft ze op verschillende locaties een meeloopdag gepland. “Op die manier kan ik kijken hoe alles eraan toegaat”, vertelt ze. “Verder help ik met wat dingetjes en praat ik met de deelnemers. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar ik ben positief. Het is hier heel leuk.” “Kijk niet verder”, lacht Johan. “Restaurant Freud is een heel goede plek om stage te lopen!”