Recreatiebedrijf Roompot tekende afgelopen zomer een samenwerkingsovereenkomst met SBB. Het erkende leerbedrijf is in coronatijd actief bezig geweest met het begeleiden van mbo-studenten in de praktijk. Bovendien wil het bedrijf volwassenen een kans bieden om zich om- of bij te scholen in de praktijk. Roompot kijkt naar ieders talent op de arbeidsmarkt.

Het bedrijf, dat in 1965 werd opgericht, dankt zijn naam aan een vaargeul in de Oosterscheldekering. In de afgelopen 55 jaar ontwikkelde Roompot zich als grote naam in binnen- en buitenland in de toerismesector. Inmiddels bezit het zo’n tweehonderd parken. Op het hoofdkantoor in Goes vertelt manager van het stagebureau, Denise Knol, dat Roompot jaarlijks zo’n achthonderd tot duizend mbo-studenten begeleidt. Om de kwaliteit van de begeleiding te waarborgen en constant te zorgen voor voldoende stageplaatsen is het bedrijf een samenwerking gestart met SBB.

Creatief in coronatijd

Roompot helpt jaarlijks vele mbo-studenten aan een stageplek. Ook in coronatijd heeft het bedrijf veel mbo-studenten een plek kunnen geven. “Vooral in het voorjaar van 2020 was het rustig qua toeristenaantallen. Dat zagen de stagiairs ook terug in hun werk. Gelukkig konden we voor veel studenten alternatieve opdrachten bedenken, zodat ze alsnog hun beroepspraktijkvorming konden voltooien”, vertelt Denise. 2021 was uiteindelijk een bijzonder druk jaar, vooral omdat reizen naar het buitenland nog geen optie was voor velen.

Dana Mulder, student Leisure & Hospitality aan het Scalda in Middelburg, legt uit dat Roompot in coronatijd heel creatief is omgegaan met de stages. “Ik vind het entertainen van onze gasten het leukst om te doen, maar dat was helaas niet mogelijk. Toch konden we veel activiteiten buiten laten plaatsvinden. Omdat de kidsclub gesloten was hebben we tasjes met knutselspullen langs de kinderen gebracht, zo hebben we de gasten toch gelukkig kunnen maken”, zegt Dana trots.

Extra stageplekken gecreëerd

Bij Roompot komen de meeste studenten van de opleiding Leisure en Hospitality. In coronatijd hebben ze hun blik verruimd en zijn er veel extra mbo-studenten bijgekomen. Volgens Denise is het belangrijk om zoveel mogelijk studenten aan een stageplek te helpen: “In de coronatijd heb ik onder andere veel contact gehad met het Scalda College. Zij zaten met de handen in het haar vanwege een tekort aan stageplaatsen voor de studenten Sport en bewegen; wij hebben ze kunnen helpen. Ook ontvingen we veel studenten uit de luchtvaartdienstverlening en de reisbranche. Vanwege overlappende vaardigheden passen zij goed binnen een recreatiebedrijf.”

Samenwerkingsovereenkomst

Roompot heeft de samenwerking met SBB geïntensiveerd. Ieder jaar vinden bijvoorbeeld audits plaats om het maximale te halen uit de begeleiding van studenten. Denise legt uit: “Met elkaar hebben we gekeken hoe we onze stages en de stagebegeleiding structureel kunnen verbeteren. Het begeleiden van studenten is immers voor ons ook een vak apart. SBB helpt door de juiste tools aan te bieden voor praktijkopleiders. Zo halen we het meeste uit onze stagiairs.”

Adviseur praktijkleren bij SBB, Judith Verschoor, legt hierover uit: “Door de overeenkomst die we afgelopen zomer met Roompot hebben gesloten is de samenwerking intensiever geworden. We hebben bijvoorbeeld met het stagebureau van Roompot een bijeenkomst georganiseerd voor de parkmanagers. Het begeleiden van studenten stond daarin centraal, evenals informatie over workshops die SBB geeft rondom de beroepspraktijkvorming. Op die manier geven we praktijkopleiders genoeg basis om hun rol goed uit te oefenen.”

Dana is te spreken over de begeleiding bij haar stage, zowel in het park als vanuit het hoofdkantoor. “Toen ik moest wisselen van stageplaats werd dit vanuit het hoofdkantoor snel geregeld. De begeleiding die ik kreeg in het park in Domburg was ook fijn geregeld.” Volgens Denise blijven veel stagiairs na hun stage in dienst bij Roompot. Via een Talentpool kan de stagiair aangeven in welk deel van het park die het liefst aan de slag gaat.

Kansen voor werkenden en werkzoekenden

Roompot vindt het belangrijk om naast mbo-studenten ook kansen te creëren voor werkenden en werkzoekenden. “Als mensen zich willen omscholen naar een baan in de toerismebranche, dan moet dat kunnen bij Roompot”, zegt Denise. Het bedrijf is met UWV en scholen aan het kijken wat ze gezamenlijk kunnen betekenen voor zijinstromers in de toekomst. Het plan staat nog in de steigers maar het belooft veel voor de toekomst.

En of Dana in de toerismebranche blijft? “Voor nu heb ik het naar mijn zin in het vakantiepark. Maar eigenlijk zit ik te denken aan een carrière in de showbizz, ik ga daarom doorstuderen denk ik.”