“Wij kunnen niet wachten tot het weer online staat.” Dat zegt Margret Hoekenga-Idema, secretaris van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging, over het opleidings- en scholingsaanbod van 17 beroepsgroepen in specialistisch vakmanschap. Het aanbod was tijdelijk weggehaald van de website van SBB, maar nu is het terug.

Om aankomende vakmensen te verleiden en tegelijk anderen te informeren over de kleine, unieke beroepen, bracht het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van SBB het opleidings- en scholingsaanbod van 17 beroepsgroepen in kaart. Het aanbod was al eerder online beschikbaar, maar het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van SBB maakte de pdf’s nu ook digitaal toegankelijk.

“Een belangrijke stap”, legt projectcoördinator Sabine van Lingen uit. “De pdf’s zijn voor diverse doelgroepen interessant: van scholieren die voor een opleidingskeuze staan tot beginnende mbo-studenten, en van ervaren vakmensen die zich een leven lang ontwikkelen tot werkenden en werkzoekenden die nadenken over een toekomst als zijinstromer in een van de beroepen. Wij willen natuurlijk niets liever, dan al die informatie delen met zoveel mogelijk belangstellenden.”

Goedgekeurd door brancheorganisaties

Het Meld- en expertisepunt verzamelde relevante informatie per beroepsgroep door middel van interviews met vakmensen uit de branches, vakdocenten en andere experts, gevolgd door deskresearch. Het resultaat is voorgelegd aan de brancheorganisaties en door hen goedgekeurd, zo ook voor de schoenherstellers en schoenmakers. Margret Hoekenga-Idema, die tevens lid is van de sectorkamer Specialistisch vakmanschap van SBB, is er blij mee.

“De beroepen in deze 17 branches zijn lastig te vinden voor mbo-studenten, zeker omdat de opleidingen op weinig verschillende plekken worden gegeven. Als je van het vmbo of de havo naar het mbo doorstroomt, dan kom je misschien wel in aanraking met een technische stroming, maar niet zozeer met deze kleine, unieke beroepen. We moeten er dus alles aan doen, om ze onder de aandacht brengen. Dit opleidings- en scholingsaanbod is een waardevol en bijzonder nuttig extra middel.”

Belangstelling van zijinstromers

Ook in haar eigen branche kampt Margret met de zichtbaarheid voor beginnende mbo-studenten. “Gelukkig hebben we écht leuke jongeren die kiezen voor een toekomst als schoenhersteller. Maar het ligt er maar net aan, of je met het vak in aanraking komt. De decaan die een leerling adviseert zal niet meteen denken: daar zie ik een schoenhersteller in. Dat komt doordat het een nicheberoep is. Specialistisch vakmanschap gaat over beroepen waar je gewoon niet zo snel aan denkt.”

Margret ziet tot haar plezier dat zijinstromers volop belangstelling hebben voor het vak. “We hebben zoveel beroepen in Nederland”, legt ze uit. “Welke scholier weet nou voordat die naar het mbo gaat, exact welk vak die wil uitoefenen? Vandaar dat we zo tevreden zijn met de volwassenen werkenden en werkzoekenden die, aangetrokken door creativiteit van ons vak, besluiten het roer om te gooien, of je nu in het bankwezen werkt of in een symfonieorkest speelt.”

Mooi werk én contact met de klant

“Ik wil niet zeggen dat we duizenden plekken beschikbaar hebben”, waarschuwt Margret. “Niet voor niets wordt er minder opgeleid. Maar het zijn welzeker heel interessante beroepen. Dat geldt zeker voor de schoenherstellers, waarmee we ook nog eens tot de wereldtop behoren. Elke dag maak je een heel mooi stukje werk, waarbij je leren schoenen of luxe sneakers in de originele staat herstelt. Bovendien heb je direct contact met de klant, die blij is met wat je hebt gemaakt.”

Bekijk het opleidings- en scholingsaanbod per beroepsgroep