De creativiteit van mediamakers- en vormgevers komt onder spanning door slimme algoritmes die steeds beter creatieve taken overnemen en zelfstandig beelden of ruimtelijke modellen maken. ICT hardware wordt steeds vaker gerepareerd of vernieuwd (‘refurbished’). Online ontwikkelingen zorgen voor meer concurrentie voor artiesten. Dit zijn voorbeelden van trends uit het nieuwe trendrapport voor de sector ICT en creatieve industrie.
Met trendonderzoek achterhaalt SBB welk effect de ontwikkelingen hebben op het werkveld waarvoor het beroepsonderwijs opleidt. Ook wordt duidelijk wat dit betekent voor de benodigde vaardigheden en taken van de toekomstige beroepsbeoefenaar. Vakopleidingen gebruiken deze informatie om hun opleidingen actueel te houden en bedrijven spelen met deze kennis in op nieuwe trends.
Het trendrapport ICT en creatieve industrie omvat drie deelrapportages: Communicatie, media en design, ICT en Kunsten en entertainment. Hieronder de belangrijkste inzichten.
Communicatie, media & design: data ondersteunen het creatieve proces
Door gebruikersdata vanuit verschillende bronnen te combineren, worden steeds vaker gedetailleerde profielen gemaakt om bijvoorbeeld advertenties op maat aan te bieden. Bijvoorbeeld door camera’s in te zetten die het aantal bezoekers meten. Ook worden bezoekers geclassificeerd op uiterlijke kenmerken, zoals geslacht en leeftijdscategorie. Bovendien worden gegevens verzameld over de tijd die klanten doorbrengen in een winkel, hun aandachtspanne en de wachttijden. Analyse van deze gegevens kan vervolgens worden gebruikt in het winkelontwerp.
Sneller met algoritmes
Kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk om op basis van aangeleverde data en criteria, algoritmes te creëren die creatieve taken overnemen en zelfstandig beelden of ruimtelijke modellen maken. Door automatisering kunnen organisaties onderdelen in het creatieproces beter en sneller ontwikkelen. Voor de AV-specialist is een goede opzet van de preproductie belangrijk. Zo worden fouten in de postproductie voorkomen. De mediamaker- en vormgevers wordt werk uit handen genomen waar meer creativiteit in nabewerking wordt gevraagd.
ICT: hergebruik van elektronisch materiaal en elektronische apparatuur
In het ideale circulaire systeem bestaat geen afval meer, bijvoorbeeld door slimmere ontwerpoplossingen of door betere inkoop en innovatief hergebruik van materialen. De ICT gebruikt veel elektronische apparatuur en daarbij ontstaat e-waste. Dit vraagt om een mentaliteitsverandering in hoe je als organisatie naar grondstoffen, materialen en afval kijkt. Het repareren en refurbishen van hardware is in opkomst. Bij circulair werken is het essentieel om verduurzaming in de gehele keten te bewerkstelligen, je moet het samen doen. Vaak blijft een oud telefoontoestel bijvoorbeeld nog jaren in een kast liggen. En dat is zonde, want een oude telefoon bevat veel kostbare materialen die je goed kunt recyclen. Daarom opende Vodafone een pop-up store op het Utrechtse Stationsplein om inleveren en recycling te stimuleren.
Kunsten en entertainment: online zorgt voor zowel kansen als concurrentie
Door de coronamaatregelen verschoven sommige entertainmentorganisaties hun aandacht naar virtuele producties en voegen deze blijvend toe aan hun portfolio. Landsgrenzen vervagen door online werken. Dit zorgt ervoor dat Nederlandse productie- en entertainmentbedrijven hun pijlen richten op het buitenland. Online streamingdiensten openen de deuren voor artiesten naar een internationaal publiek. Aan de andere kant zorgen deze online ontwikkelingen ook voor nieuwe concurrentie voor artiesten, zoals influencers die ook gaan acteren of muziek maken. Sam Ryder, die al een aantal jaren in bandjes speelde, begon in 2020 bijvoorbeeld covers van bekende nummers op TikTok te uploaden, werd hiermee een TikTok-ster en vervolgens gevraagd om het VK op het Eurovisiesongfestival in 2021 te vertegenwoordigen, waarbij hij tweede werd.
Trendmethodiek
Voor de trendrapporten heeft SBB een trendmethodiek opgezet bestaande uit het verzamelen van informatie, expertinterviews en validatiesessies met de adviseurs praktijkleren van SBB. Met het constant ophalen van trendinformatie zorgt SBB ervoor dat het trendonderzoek geen momentopname is maar een dynamisch proces. Signalen over trends en nieuwe ontwikkelingen worden continu met elkaar gedeeld.