Vmbo’ers in een leerwerktraject, zijinstromers en andere aankomende vakmensen. Productiebedrijf Vimotec zet zich al jarenlang in voor bijzondere doelgroepen, met als recente mijlpaal de eerste vier praktijkverklaringen in de regio Drechtsteden.

Het erkende leerbedrijf Vimotec in Papendrecht vervaardigt, assembleert en verpakt halffabricaten en eindproducten voor industriële afnemers zoals de grafische industrie, de displayindustrie en de automotive-sector. Wat het bedrijf onderscheidend maakt, is dat een belangrijk deel van de collega’s uit een bijzondere situatie komt en moeite heeft met leren. Denk aan jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of het praktijkonderwijs (pro) of volwassenen met een uitkering.

Wethouder reikt eerste praktijkverklaringen uit

Door intensieve begeleiding op de werkvloer slaagt Vimotec erin om studenten kennis en vaardigheden te laten opdoen, op weg naar regulier werk. Dat gebeurt in nauw overleg met partners zoals Da Vinci College, WerkgeversServicepunt, Leerwerkloket, UWV en KICKSTART Drechtsteden. Met succes, want 28 januari ontvingen vier studenten uit handen van de Dordrechtse wethouder Peter Heijkoop de allereerste praktijkverklaringen in de regio.

“Eigenlijk doen we dit werk al jaren”, legt praktijkopleider Peter Visser uit. “Maar terwijl we onze studenten tot voor kort een Vimotec-certificaat meegaven, krijgen ze nu van school een officieel erkende praktijkverklaring voor de geleerde werkprocessen. Daarmee kunnen ze aan elke werkgever laten zien wat ze waard zijn. Als je bij ons bedrijf dan ook nog slaagt voor het examen Basisveiligheid VCA en je het heftruckcertificaat behaalt, heb je al drie waardevolle documenten te pakken.”

Wouter rijdt graag op de heftruck

Als een student voor het eerst binnenkomt, loopt die eerst een paar dagen mee met diverse collega’s. Peter: “Wat vind je leuk, wat vinden wij fijn dat je doet? Als we die vragen met elkaar hebben beantwoord en de spanning weg is, dan kunnen we pas beginnen. De veiligheid en het vertrouwen die voor ons heel normaal zijn, kunnen voor de student weleens heel bijzonder zijn. Voor de een heb je een week nodig, voor de ander een paar maanden. Die tijd nemen we er dan ook graag voor.”

Wouter is een van de trotse bezitters van de praktijkverklaring. “Thuis vonden ze hem mooi”, vertelt hij. “Ik bewaar de praktijkverklaring in een speciaal mapje. Wat ik al heb geleerd? Genoeg! Bijvoorbeeld hoe je reclameborden in elkaar zet, inpakt en verstuurt of hoe je displays met ledverlichting bouwt. Ook heftruck rijden doe ik graag. Op welke manier ik verder ga leren weet ik nog niet zeker. Misschien wil ik wel mijn vrachtwagenrijbewijs halen. Ik weet nog niet wat de future is.”

Investeren voordat je resultaat behaalt

Wat maakt het zo belangrijk om erkend leerbedrijf te zijn voor bijzondere doelgroepen? Peter: “In de eerste plaats deel ik graag kennis. Daar komt bij dat ons bedrijf zich er goed voor leent. Verder vind ik het leuk om niet achter een lessenaar te staan, maar studenten op de werkvloer te begeleiden. Al met al is het ideaal dat mensen die minder gemakkelijk kunnen leren, in de vertrouwde setting van ons bedrijf toch de nodige vaardigheden kunnen opdoen.”

Omdat het bedrijf zoveel plezier beleeft aan het begeleiden van studenten, staat het te boek als ambassadeur voor de sociale dienst in de regio. Werkgevers moeten voldoen aan social return on investment (SROI), maar soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig weten ze Vimotec te vinden. “Het eerste stuk is het moeilijkst”, weet Peter. “Soms ben je een halfjaar aan het investeren voordat je resultaat behaalt. Maar die tijd weten we hier prima met elkaar te overbruggen.”

SBB als sparringpartner

Vimotec stemt zelfs de orders af op studenten. “Heb ik een keer een student die het heel leuk vindt om te solderen, dan probeer ik daar een order voor binnen te krijgen. Alle mensen zijn verschillend, dus ook als bedrijf moet je dynamisch zijn. Wat dat betreft heb ik een goede sparringpartner aan Leo Berger, de adviseur praktijkleren van SBB. Hij is een informatiebron, een goede dirigent en geeft tips als er iets in opleidingsland is veranderd.”

“Leo is de lijmpot tussen SBB en bedrijfsleven”, lacht Peter. “Dan komt hij weer binnen: heb je hieraan gedacht? Of hij belt: ik heb iets voor je opgezocht. En doordat Leo ook de scholen en de andere erkende leerbedrijven in de regio goed kent, deelt hij hun kennis en kunde met ons bedrijf en omgekeerd. Loopt een bedrijf ergens tegenaan, dan kan Leo denken: hé, dat heb ik eerder gehoord. Zo werkt het altijd twee kanten op. Wat je er zelf aan doet, krijg je terug!”

Ook leerbedrijf worden voor bijzondere doelgroepen?

Wilt u ook erkend leerbedrijf worden voor bijzondere doelgroepen? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB en maak kennis met deze potentiële werknemers.