Inspiratie en tips

SBB heeft in samenwerking met MBO Raad, NRTO en UWV een inspiratiekaart ontwikkeld voor kansrijke beroepen in het mbo, die als hulpmiddel dient voor werkgevers bij het selecteren van scholingsmogelijkheden voor zowel huidige als toekomstige werknemers.

Daarnaast kan de kaart ook gebruikt worden door mbo-scholen bij het ontwikkelen van bij- en omscholingsaanbod.

Lees meer

Opleiden in het mbo voor al uw (nieuwe) medewerkers

In een handig overzicht presenteren wij de voordelen van leerbanen voor het omscholen en bijscholen van huidige of toekomstige werknemers, evenals de verschillen tussen bbl, derde leerweg en bol. Hierbij behandelen we onder andere de verdeling van werk en school, de doelgroep, de niveaus en de kosten.

Zoekt uw medewerker of cliënt een nieuwe baan?

Zoekt uw medewerker of cliënt een nieuwe baan? Wijs op de mogelijkheden van een leerbaan, waarbij je een betaalde nieuwe baan combineert met praktijkleren in het mbo.

Lees meer

Geen passende stage of leerbaan gevonden?

Het kan voorkomen dat u voor een groep studenten of werkzoekenden niet voldoende stages of leerbanen kunt vinden. Of dat u voor een specifieke student of werkzoekende speciale wensen hebt. Dan kunt u het tekort melden via het formulier. Een adviseur van SBB uit uw regio neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meld leerbanentekort Externe link

Het mbo-diploma

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bereidt studenten, zowel jongeren als volwassenen, voor op hun toekomst in de maatschappij. Daarom kent het mbo een drievoudige kwalificatieplicht:

  • opleiden voor een vak
  • opleiden voor een vervolgopleiding
  • opleiden voor goed burgerschap

Het mbo biedt een breed aanbod van opleidingen op verschillende niveaus. Afhankelijk van vooropleiding, leeftijd, ervaring of interesse is er voor elke student een passende opleiding.

Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur in de regio van SBB of neem contact op met de Servicedesk. Wij helpen u graag!