Mbo-diploma in het buitenland: Europass CS

Het Europass Certificaatsupplement (CS) is een korte en praktische beschrijving van een Nederlands mbo-diploma. Hiermee laat de gediplomeerde aan buitenlandse bedrijven zien wat die kan.

De informatie komt rechtstreeks uit de kwalificatiedossiers die door de minister van OCW zijn vastgesteld. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Naar europass.nl Externe link

Vind jouw CS

Zoek je een certificaatsupplement (CS) voor jouw Nederlandse mbo-diploma? Kijk eerst of op jouw diploma een erkende opleidingscode (voorheen crebo) van 5 cijfers staat. Kies daarna voor de optie die bij jou past. Zoek je een CS namens een school? Stuur dan een e-mail aan nlnrp@s-bb.nl.

Oud Nederlands mbo-diploma

SBB geeft verklaringen af over de waarde van oude mbo-diploma's in vergelijking met het huidige onderwijssysteem. In deze persoonlijke verklaring staat vermeld met welk niveau binnen de huidige kwalificatiestructuur een opleiding vergelijkbaar is. Deze verklaring gebruikt de gediplomeerde voor werk of een opleiding in Nederland.

Aanvraagformulier Externe link

AC-verklaring

In de EU-lidstaten (waaronder Nederland) en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn verschillende beroepen gereglementeerd of beschermd. Dit zijn beroepen waarvoor wettelijke toegangsregelingen gelden, zoals voor de apothekersassistent. Daarnaast bestaat in Nederland een aantal gereglementeerde opleidingen.

Aanvraagformulier Externe link

Waardering buitenlandse diploma's

Met een diplomawaardering heeft u een goede indicatie van de waarde van uw buitenlandse diploma in Nederland. Zo vindt u gemakkelijker een baan of een passende studie.

Voor wie?

Inburgeraars en andere buitenlandse diplomahouders, werkgevers, onderwijsinstellingen.

Waar?

Internationale diplomawaardering (IDW). Dit is het gezamenlijke digitale loket van SBB en Nuffic, dat alle aanvragen voor diplomawaardering verwerkt.

Aanvragen?

Wilt u een diplomawaardering aanvragen?

Diploma kwijt?

Heeft u een mbo-diploma behaald maar bent u dit kwijtgeraakt? Kijkt u eerst op de website van DUO of u een vervangend document kunt aanvragen of downloaden.

Blijkt dat DUO geen diplomagegevens van u heeft? Afhankelijk van de sector waarin uw diploma valt, heeft SBB mogelijk een vervangend document voor u. Dit is geen kopie van uw diploma, maar een verklaring dat u het diploma heeft behaald.

Naar DUO Externe link

Aanvraagformulier Externe link

Waardering buitenlandse diploma's bevoegde autoriteiten

Wie in Nederland in een gereglementeerd beroep wil werken, moet een verzoek indienen bij de daarvoor bevoegde autoriteit. Dit geldt ook voor mensen die een buitenlands diploma hebben behaald. Een diplomawaardering geeft een goede indicatie van de waarde van een buitenlands diploma in Nederland.

De afdeling Diplomawaardering en Onderwijsvergelijking werkt samen met Nuffic om advies uit te brengen over de waarde van buitenlandse diploma’s in Nederland. SBB is het expertisecentrum voor buitenlandse kwalificaties op vmbo- en mbo-niveau.

Bevoegde autoriteiten, zoals DUO en CIBG, kunnen via onderstaande knop gratis advies krijgen over de waarde van buitenlandse diploma’s op mbo-niveau.

Hebt u een vraag?

De experts van de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB beantwoorden graag uw vragen.

U bereikt ons van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 079 321 79 30.

Als u wilt, kunt u ons ook een bericht sturen per e-mail op idw@s-bb.nl.